conducator auto

Momentele imediat urmatoare unui accident auto sunt cele mai importante pentru stabilirea culpei si pentru salvarea victimelor, daca este cazul. In continuare, vrem sa iti vorbim despre accidentele usoare, fara victime, in care de regula nu este implicata si politia, asa ca stabilirea vinovatiei poate fi destul de complicata. Daca te-ai intrebat vreodata ce faci in caz de accident si cum poti sa iti demonstrezi nevinovatia, citeste in continuare si afla care sunt pasii de urmat!

Aduna cat mai multe dovezi

Primele secunde dupa un accident sunt intotdeauna cele mai importante. Daca toata lumea este in regula si daca poti iesi din masina fara probleme, incearca sa te calmezi si sa aduni cat mai multe dovezi. Exista sanse ca soferul sau soferii implicati sa fuga de la locul accidentului, mai ales daca pagubele materiale nu sunt insemnate. Pentru a avea dovada accidentului, cel mai simplu este sa faci fotografii masinilor fara ca acestea sa fie mutate. Acest gest se poate dovedi util in cazul in care nu se poate stabili clar vinovatia doar din declaratii sau daca soferul vinovat fuge de la locul faptei. Este important sa fotografiezi masinile din mai multe unghiuri, astfel incat sa nu poate fi interpretat gresit accidentul. De asemenea, acorda importanta comportamentului celuilalt sofer, care poate spune multe despre vinovatia lui sau nu. Cei mai multi soferi conduc in timp ce folosesc telefonul mobil, iar de aici si pana la un accident nu mai este nici un pas. In anumite cazuri, se poate demonstra chiar ca soferul vinovat a folosit telefonul in momentul accidentului, asa ca este important sa punctezi exact ora si minutul accidentului.

Asigura-te ca raportul de la politie este corect scris

Daca nu ajungi la o intelegere cu celalalt sofer, veti merge la Biroul de Accidente Usoare de pe raza caruia s-a intamplat accidentul, unde veti da declaratii si veti completa anumite formulare. Inainte de a da declaratii, este important sa te calmezi, astfel incat sa nu omiti prezentarea vreunui detaliu care ar putea fi crucial in stabilirea vinovatiei. Descrie accidentul in cele mai mici detalii, chiar daca nu ti se par importante. Spre exemplu, este esential sa se cunoasca starea carosabilului si momentul zilei: la prima vedere, poate nu ti se pare atat de important momentul zilei, insa daca te gandesti mai bine, accidentele produse pe timp de noapte pot avea drept cauza oboseala. In cazul in care decizi impreuna cu soferul implicat in accident sa completati o Declaratie de Constatare Amiabila, acorda aceeasi atentie detaliilor si asigurati-va amandoi ca datele au fost corect scrise.

Acorda atentie imprejurarilor in care s-a produs accidentul

Asa cum spuneam mai devreme, detaliile chiar fac diferenta, asa ca incearca sa analizezi bine zona si conditiile in care s-a produs accidentul. Poate exista vreun semn de circulatie ascuns din diferite motive (spre exemplu este acoperit de crengile unui copac) sau poate circulatia de pe o anumita strada a devenit cu sens unic de curand si celalalt sofer nu a dat importanta noilor semne de circulatie. De asemenea, incearca sa iti aduci aminte comportamentul soferului vinovat inainte de accident, daca este posibil (in cazul in care ati mers alaturi o perioada): conducea agresiv, depasea viteza, vorbea la telefon sau folosea telefonul pentru a trimite mesaje ori pentru a face fotografii? Aceste informatii pot fi vitale pentru stabilirea nevinovatiei tale. Starea carosabilului conteaza foarte mult: daca este iarna, era acesta curatat corespunzator? Poate a fost imprastiata o substanta care a permis alunecarea masinilor (spre exemplu, poate a curs ulei sau orice alt lichid de la o masina si nu a fost curatat).

Martorii sunt extrem de importanti, asa ca daca este posibil, afla datele persoanelor care au asistat la accident. O declaratie de la un martor poate schimba total situatia si poate lamuri anumite aspecte pe care soferii fie nu si le amintesc, fie le discuta in contradictoriu, nereusind sa ajunga la un compromis. In unele cazuri, poti apela chiar si la retelele de socializare, intreband pe grupurile de profil daca a asistat cineva la accidentul in care ai fost implicat. Nu costa nimic sa incerci sa gasesti o persoana care te-ar putea ajuta sa lamuresti situatia si sa iti demonstrezi nevinovatia.

Intereseaza-te daca sunt camere de supraveghere in zona

Mai exista un tip de martori care ar putea reprezenta dovada suprema in cazul unui accident: camerele de supraveghere. Uneori, chiar daca nu exista o camera de supraveghere intr-o intersectie sau pe un drum, sunt mari sanse sa existe unele adiacente, montate fie pe blocuri, fie la benzinarii, magazine, institutii etc. Acestea filmeaza de obicei si zonele inconjuratoare, asa ca sunt sanse foarte mari sa fi suprins si accidentul in care ai fost implicat. Orice ajutor conteaza, asa ca merita sa te interesezi daca exista o camera de supraveghere in zona.


Dupa cum poti observa, sunt numeroase metode prin care iti poti demonstra nevinovatia, asa ca nu trebuie sa te intristezi. Masina se repara sau se inlocuieste, iar cea mai importanta este sanatatea. In cazul in care reusesti sa iti demonstrezi nevinovatia, urmatorul pas este repararea masinii sau inlocuirea ei, dupa caz. Trebuie sa stii ca pe toata perioada in care nu te poti folosi de masina, poti beneficia de o masina de inlocuire, in mod gratuit. Costurile sunt suportate de catre asigurarea RCA a soferului vinovat si tot ce trebuie sa faci pentru a te bucura de acest serviciu este sa apelezi la o firma specializata, care se va ocupa de procedeu in locul tau. Poti afla cum poti beneficia de masina la schimb gratuit, cautand mai multe informatii pe site-urile firmelor de profil. Pe scurt, este nevoie de dovada de la firma de asigurari, pe care o vei folosi pentru a repara masina la service si alte documente pe care le vei trimite firmei care se ocupa de inlocuirea masinii. Este un procedeu foarte simplu, care dureaza maxim cateva ore si la finalul caruia te vei bucura de o masina similara cu a ta pe toata perioada reparatiei.


In incheiere, am vrea sa stim daca ai fost vreodata in situatia in care a trebuit sa iti demonstrezi nevinovatia in cazul unui accident si cum ai procedat!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasa un comentariu:

Call Now ButtonSuna acum