accident auto

Un accident auto, chiar si fara pagube importante (sa nu mai spunem despre vatamari ale persoanelor) poate provoca panica ambilor conducatori auto, mai ales daca este prima data cand li se intampla. Cel mai important in acest caz este sa va pastrati calmul, indiferent de modul in care s-a produs accidentul si de cine este vinovat. Acuzele inutile si certurile nu vor rezolva situatia, iar discutarea calma a situatiei este singura modalitate prin care veti face mult mai usoara toata procedura de constatare ulterioara. In continuare, iti vom prezenta cum poti solicita reparatia masinii in urma unui accident auto si ce faci in caz de accident!

Ce faci in caz de accident?

Foarte important: dauna rezultata in urma accidentului trebuie anuntata in cel mai scurt timp posibil. Spre exemplu, in Romania ai 24 de ore la dispozitie pentru a anunta un accident, in caz contrat ti se va suspenda permisul de conducere (chiar daca nu ai fost tu cel care a provocat accidentul).

Atentie! Daca in urma accidentului sunt persoane vatamate, suna imediat la numarul unic de urgenta (112) si nu modifica pozitia autovehiculelor. Politia va face toate masuratorile necesare pentru a stabili vinovatul pentru producerea accidentului si conditiile in care acesta s-a produs, iar orice modificare a pozitiei autovehiculelor sau sustragerea probelor reprezinta infractiune.

In cele ce urmeaza iti vom explica exact ce faci in caz de accident auto usor, fara victime.

In primul rand, asa cum spuneam si mai sus, este foarte important sa iti pastrezi calmul si sa nu te certi cu soferul sau soferii implicati in accident. Daca detii o camera de bord, verifica daca a fost pornita in timpul accidentului, deoarece s-ar putea sa ai nevoie de imagini. Daca nu, poti face fotografii cu telefonului mobil. In cazul in care este posibil, poti ruga doua persoane care au asistat la accident sa fie martori (s-ar putea sa ai nevoie la Biroul de Accidente Usoare).

Al doilea pas este degajarea carosabilului. Daca masinile sunt functionale si nu prezinta vreun pericol, este important sa le scoateti in afara carosabilului sau eventual intr-un loc unde sa nu incurce traficul. Daca masinile sunt avariate destul de serios sau daca prezinta un anumit pericol, suna la 112. Politia si Pompierii se vor deplasa la fata locului pentru a dirija traficul, pentru a constata accidentul si pentru a muta masinile in siguranta.

accident auto

Urmatorul pas este fie incheierea unei Constatari Amiabile, fie prezentarea la Biroul de Accidente Usoare de pe raza caruia s-a produs accidentul.

In cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale, in care au fost implicate doar doua autovehicule (ce detin asigurare RCA valabila) se poate incheia o Constatare Amiabila, daca ambii conducatori auto sunt de acord. In acest caz, se va completa si semna un Formular de Constatare Amiabila si se vor demara procedurile de reparatie de catre companiile asiguratoare.

Concret, daca ai fost implicat intr-un accident fara victime si este de acord si celalalt conducator auto sa semneze o Constatare amiabila, trebuie sa urmezi aceste etape.

Prima etapa este completarea si semnarea formularului de Constatare Amiabila. Important! Se completeaza un singur exemplar, intrucat acesta are doua pagini autocopiative cu valoare juridica, iar fiecare conducator va pastra o pagina. Termenul maxim de trimitere a formularului catre compania de asigurari este de 24 de ore de la producerea accidentului. Se precizat ca vei avea nevoie si de documentele celuilalt sofer, iar daca nu este un Xerox in zona, poti face fotografii cu telefonul. La fel trebuie sa procedeze si celalalt sofer cu documentele tale, deoarece veti avea nevoie de acestea pentru a simplifica procedura de depunere a formularului.

A doua etapa este apelarea asiguratorului pentru a-l instiinta cu privire la producerea accidentului. O sa ti se ceara detalii despre accident, datele celuilat sofer si ale tale si alte informatii ce vor fi de folos pentru demararea procedurii de reparatie. Apoi, in baza informatiilor transmise, vei fi programat pentru o intrevedere pentru constatarea pagubelor. Daca masina este deplasabila, va trebui sa te prezinti cu ea pentru evaluare, iar daca nu, asiguratorul va trimite un inspector la locul unde se afla aceasta. Apoi, se vor elibera documentele necesare reparatiei.

In cazul in care tu si soferul implicat nu ajungeti la un consens, daca acesta pleaca de la locul accidentului sau daca sunt mai mult de doi soferi implicati, va trebui sa te adresezi Biroului de Accidente Usoare de pe raza caruia s-a produs accidentul, in maxim 24 de ore de la producerea acestuia.

Este important de stiut ca nu ti se poate impune un anumit service pentru repararea masinii. Alegerea acestuia ramane la latitudinea ta, iar asiguratorul poate cel mult sa iti recomande un anumit service, in cazul in care nu esti hotarat sau nu stii unde iti poti repara masina intr-un timp mult mai scurt.

Acestea au fost informatiile despre ce faci in caz de accident, iar in continuare iti vom prezenta cateva informatii utile despre ce faci dupa accident si cum iti poti usura viata fara sa platesti vreo taxa in plus, in cazul in care nu esti soferul vinovat de accident.

Poti beneficia de o masina daca nu esti soferul vinovat

Daca nu stiai deja, in unele cazuri, reparatia masinii poate dura mai bine de cateva zile. Comandarea anumitor piese poate fi problematica (mai ales daca vorbim despre modele nou-aparute) si poate intarzia reparatia. Astfel, nu vei putea beneficia de masina si va fi nevoie sa te deplasezi fie cu mijloacele de transport in comun, cu taxiuri sau sa apelezi la prieteni pentru a ajunge oriunde iti doresti. Este mai complicat in momentul in care te folosesti de masina pentru a face naveta.

Din fericire, exista posibilitatea de a aplica pentru o masina la schimb, daca nu esti soferul vinovat. Astfel, inca din prima clipa in care lasi masina in service, te poti bucura de o noua masina, pe care o vei conduce pe toata durata reparatiei propriei masini, fara nici un cost. Masina de schimb va fi platita cu ajutorul politei RCA a soferului vinovat.

Cine poate beneficia de o masina?

Orice pagubit dintr-un accident auto, care nu isi repara masina prin intermediul unei polite CASCO poate beneficia de o masina.

Cand poti beneficia de o masina?

Poti benefica de o masina de schimb din prima clipa in care iti lasi propria masina in service, la reparat. Astfel, nu va fi nevoie sa cauti un mijloc de transport alternativ pentru a inlocui masina si nici sa platesti pentru transport.

Care sunt pasii pentru a beneficia de o masina?

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt foarte simpli! In primul rand, dupa ce ai primit documentele pentru reparatia masinii si urmeaza sa duci masina in service, poti incepe procesul de aplicare pentru o masina. Tot ce trebuie sa faci este sa ne suni la unul dintre numerele de telefon de contact sau sa completezi formularul de pe site si in cel mai scurt timp vei fi preluat de catre un operator (mai putin de doua ore).

Apoi, urmeaza transmiterea documentelor solicitate si aprobarea solicitarii. Aceasta etapa este rapida in cazul accidentelor simple, asa ca va dura cateva minute.

Dupa ce ti-a fost aprobata cererea, vei primi o masina similara cu a ta (in cazul in care nu se va gasi una identica) in cel mai scurt timp posibil (in cateva ore de regula). Daca iti doresti, poti primi masina chiar la service, iar astfel te vei putea deplasa cu aceasta imediat dupa ce ai lasat autoturismul personal la reparat.

Te vei putea bucura de masina atata timp cat autoturismul tau este in service, asa ca nu trebuie sa iti faci griji. In momentul in care reparatia va fi finalizata, vei putea preda autoturismul direct la service. Un reprezentant al companiei va veni si va prelua masina.

In cazul in care masina este declarata dauna totala, vei putea folosi masina de schimb pana ce oferta de despagubire va fi concretizata si iti va fi inmanata. Asadar, daca nu ai fost vinovat de un accident in care ai fost implicat, este foarte simplu sa te bucuri de o masina de schimb!

Speram sa nu ai nevoie sa revizuiesti aceste informatii prea curand, insa daca se intampla neprevazutul, este bine sa stii ca ai oricand o solutie simpla si comoda pentru a te deplasa in cele mai bune conditii, cu ajutorul unei masini de schimb!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum