
Unul dintre cele mai mari cosmaruri are unui sofer este legat de implicarea intr-un accident. Oricat de mult ne-am dori cu totii sa nu se intample nimic, traficul aglomerat si numarul din ce in ce mai mare de masini cresc riscul de a face accident. De aceea, este importanta conducerea preventiva, care ajuta enorm pentru a evita o dauna auto si vatamari corporale. Spre exemplu, chiar daca mergi pe un drum cu prioritate, cand te apropii de o intersectie, uita-te bine inainte de a o traversa si chiar redu viteza, deoarece se intampla de multe ori ca unii soferi sa nu acorde prioritate. De asemenea, mentine distanta regulamentara in mers, chiar daca ti se pare ca esti singurul care face acest lucru. Traficul este imprevizibil si niciodata nu stii ce poate face soferul din fata ta. Indiferent cat de aglomerat este, importanta este distanta de siguranta.
Daca ti-ai luat toate masurile de precautie si totusi s-a intamplat un accident, este important in primul rand sa iti pastrezi calmul. Daca nu sunt victime si daca poti iesi din masina, trebuie sa iti aduci aminte ce faci in caz de accident. In primul rand, constati daca este nevoie sa suni la numarul de urgenta. Daca masinile sunt doar putin avariate, fa cateva poze si apoi muta masina undeva unde sa nu incurce traficul. In cazul in care masinile sunt destul de afectate si daca se scurg lichide din acestea, cel mai bine este sa chemi ajutoare. In primul rand, trebuie sa vina un politist care sa dirijeze circulatia in zona si apoi s-ar putea sa fie nevoie de interventia pompierilor care vor decupla in siguranta bateriile si vor preveni orice incendiu. Importanta este si curatarea carosabilului in timp util, lucru pe care nu l-ai putea face tu sau soferul implicat, deoarece necesita substante speciale.
In cazul unei masini destul de avariate, care nu mai porneste sau care nu mai poate circula in siguranta pe drum, dauna auto ar putea fi totala. Acest lucru inseamna ca reparatia masinii nu este posibila, deoarece fie a fost afectata structura de siguranta a masinii, fie reparatia ar costa mai mult decat valoarea asigurata a masinii. Sunt si cazuri in care structura de siguranta nu a fost afectata, iar proprietarii isi asuma reparatia, chiar daca este una foarte costisitoare. Daca ti-am starnit interesul pentru acest subiect, o sa vorbim in continuare despre cum se calculeaza dauna totala in cazul unui accident si ce trebuie sa faci in cazul in care masina ta a fost declarata dauna totala.
Cuprins
Ce inseamna dauna auto totala?
Termenul dauna totala este folosit pentru a descrie o valoare a despagubirii auto care depaseste 75% din valoarea de piata a masinii. Aceasta se aplica atat in cazul unei asigurari CASCO, dar daca este vorba despre o dauna auto RCA. Masina va fi evaluata de catre un specialist in domeniu, care va constata exact pagubele si starea acesteia.
Cum se calculeaza dauna auto?
Daca optezi pentru repararea masinii, atunci vei primi contravaloarea acesteia la data producerii accidentului si este important ca masina sa fie reparata la un service autorizat, altfel nu va primi avizele necesare pentru a putea circula din nou. Au fost si inca sunt cazuri in care unele persoane si-au reparat masinile la service-uri neautorizate si fie reparatiile au fost de proasta calitate, fie s-a renuntat la diferite componente esentiale. Spre exemplu, la o verificare atenta s-a constatat ca masinii nu i s-au montat alte airbag-uri, ceea ce este foarte periculos.
Daca nu vrei sa repari masina, vei primi diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea epavei masinii (de obicei intre 0,1 si 25% din valoarea respectiva).
Acum, probabil te vei intreba cum se calculeaza valoarea unei epave, indiferent daca este vorba despre o dauna auto RCA sau o dauna auto CASCO. Cu siguranta te gandesti ca ar putea fi anumite probleme si ca ai putea primi mai putini bani, insa nu trebuie sa iti faci griji. Valoarea epavei este stabilita in urma unor criterii stricte si nu exista riscul vreunei greseli.
Pentru a stabili valoarea epavei, in primul rand trebuie stabilita valoarea masinii la data accidentului, care difera de valoarea masinii la data emiterii politei de asigurare. Astfel, in primul rand se va recalcula suma asigurata, crescand gradul de uzura al masinii.
Apoi, o echipa specializata va evalua valoarea epavei, in functie de modul in care poate fi valorificata (spre exemplu daca se pot salva anumite parti care inca sunt functionale sau daca este o masina total avariata, din care nu se mai poate pastra nimic, cum ar fi o dauna auto rezultata in urma unui incendiu). Valoarea epavei este cuprinsa intre 0,1 si 25% din valoarea masinii la data accidentului.
Asa cum spuneam mai devreme, valoarea finala pe care o vei primi, va fi reprezentata de diferenta dintre valoarea autoturismului la data evenimentului si valoarea epavei, indiferent daca este vorba despre o dauna auto CASCO sau o dauna auto RCA.
Daca nu ai fost tu soferul vinovat de accident, asadar daca este vorba despre o Dauna auto RCA, trebuie sa stii ca poti beneficia de o masina la schimb, din momentul in care ai primit prima confirmare a daunei auto si pana cand vei primi despagubirea finala. Acest serviciu este acoperit de catre firma de asigurari a soferului vinovat, asa ca nu trebuie sa platesti nimic. Va trebui doar sa contactezi o companie specializata care iti va oferi o masina similara celei pe care ai avut-o. Procedeul este foarte simplu: vei trimite cateva documente justificative, vei astepta aprobarea cazului, care de obicei dureaza foarte putin (cateva minute sau maxim cateva ore) si apoi vei stabili locul unde vei primi masina de inlocuire. Simplu, rapid si eficient! Vei putea folosi masina de schimb pana cand vei primi despagubirea, iar preluarea se face tot de catre un reprezentant al companiei, astfel incat tu nu vei pierde timp pretios, pe care il poti folosi in alte moduri si nu vei depune vreun efort.
Speram ca informatiile prezentate sa te lamureasca daca vei avea vreodata dubii in privinta modului in care se calculeaza o dauna auto.
0 Comments