reparatie masina

Te interesează să afli ce este asigurarea RCA, cum se poate calcula și cum primești despăgubirea, în cazul unui accident? Înseamnă că ai ajuns unde trebuie, pentru că ți-am pregătit în acest material tot ce ar trebui să știi în acest sens.

Ce este RCA?

RCA-ul, adică Răspunderea Civilă Auto, este o asigurare prin care terții prejudiciați în cazul unui accident provocat din vina asiguratului vor fi despăgubiți. Tocmai din acest motiv, cel în care șoferii care nu au purtat vina provocării accidentului, această poliță este obligatorie pentru toți conducătorii auto, indiferent de vârstă sau experiență de condus. Persoanele fizice sau juridice care sunt proprietari ai autoturismelor înmatriculate pe teritoriul României, precum și cei care conduc în interiorul granițelor țării noastre și nu sunt asigurați în țara de proveniență, sunt obligați să încheie un RCA.

RCA-ul se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de alegerea posesorului de autoturism. Există și o excepție de la această regulă, și anume aceea că poți încheia RCA pentru o lună, însă doar în cazul în care ai obținut de la Poliție un certificat temporar de circulație, în vederea obținerii numerelor provizorii.

Cum se calculează RCA-ul?

Dacă vrei să afli cum se calculează asigurarea auto RCA pentru a ști la ce sumă să te aștepți, trebuie să reții faptul că prețul unui RCA este influențat de mai mulți factori. Vârsta, zona geografică, starea civilă, calitatea de persoană fizică sau persoană juridică ori capacitatea cilindrică a mașinii sunt variabile în funcție de care se poate stabili cât costă un RCA. De asemenea, istoricul tău de șofer va putea influența costul final al asigurării. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai multe accidente la activ, cu atât prețul RCA-ului va fi mai mare și invers, cu cât perioada în care nu ai provocat accidente este mai mare, cu atât șansele ca polița RCA să scadă sunt mai mari.

De asemenea, e important să știi că prețul unui RCA mai poate depinde și de compania de asigurări la care vei apela, chiar dacă factorii care vor determina costul acestuia vor rămâne aceiași. Pentru a fi sigur că vei obține cel mai mic preț de pe piață, îți recomandăm să apelezi la un broker de asigurări.

Cum se primește despăgubirea din RCA?

Dacă am reușit să îți răspundem la întrebările ce este polița RCA și cum se calculează RCA-ul, e necesar să împărtășim cu tine și informația cu privire la felul în care este oferită despăgubirea, în cazul unui accident auto.
Înainte de toate, e important să știi că depinde de natura accidentului despre care vorbim. În situația în care coliziunea dintre două mașini nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale, prezența Poliției la locul faptei este inutilă.

Documentele pentru obținerea despăgubirii pot fi întocmite și semnate de către posesorii vehiculelor care au fost implicate în accident. Cei doi vor trebui să semneze o constatare amiabilă, oferind explicațiile necesare în formular. Mai apoi, șoferul care nu este vinovat de producerea accidentului se va putea prezenta cu acest act la cel mai apropiat service auto sau la unul preferat de acesta, unde se va face o constatare. În urma acesteia, păgubitul va putea decide dacă reparațiile vor fi efectuate acolo sau dacă dorește să primească suma respectivă, urmând să facă reparațiile în regim propriu.
Ulterior, dacă șoferul păgubit alege să își repare mașina avariată în acel service, reprezentații acestuia vor recupera contravaloarea reparațiilor de la firma asiguratoare la care a fost încheiată polița RCA.

Foarte important de reținut este și faptul că în cazul în care ai fost implicat într-un accident pentru care nu ești vinovat, iar mașina ta are nevoie de reparații, vei putea obține în mod gratuit o masina la schimb, așa cum prevede Norma nr. 20/2017 – formă aplicabilă în decembrie 2019. Vei putea utiliza respectivul autoturism în funcție de numărul de ore de reparații prin care mașina ta va fi nevoită să treacă, împărțindu-le la 4, conform legii. De exemplu, dacă cei de la service vor lucra opt ore, vei avea dreptul să te folosești de mașina de înlocuire timp de două zile, costuri suportate tot de RCA-ul șoferului vinovat.

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum