sfaturi pentru condusul pe timp de iarna

Indiferent dacă ești șofer de puțin timp sau dacă experiența ta presupune multe ore la volan, călătoriile cu mașina pe timp de iarnă se pot transforma într-o adevărată provocare pentru mulți conducători auto. De aceea, ne-am gândit să îți venim în ajutor sau să-ți reîmprospătăm memoria cu câteva sfaturi care se vor dovedi a fi foarte utile mai ales în perioada imediat următoare. Iată care sunt cele mai importante informații de care ar trebui să ții cont atunci când conduci pe drumuri cu zăpadă.

Păstrează o distanță adecvată față de celelalte mașini

Primul și cel mai important aspect este acela al păstrării distanței de siguranță atunci când conduci, mai ales în situația în care condițiile meteorologice sunt nefavorabile. Asumă-ți ideea că nu toți participanții la trafic sunt la fel de experimentați ca tine când vine vorba de condus în condiții de iarnă. Practic, mai periculoasă decât gheața care se poate ascunde sub pâclele de zăpadă răsărite pe carosabil nu sunt decât șoferii care pot frâna brusc în fața ta. Pentru a putea opri în siguranță mașina când în față apare un ambuteiaj, e necesar să păstrezi o distanță cel puțin egală cu lungimea mașinii tale față de conducătorul care are avans pe șosea.
La fel de important este și condusul cu o viteză rezonabilă, în funcție de factorii de mediu. Dacă vorbim de o furtună de zăpadă sau o zonă cu ceață, viteza ta ar trebui să scadă direct proporțional cu reducerea vizibilității pe care o ai.

Condu exclusiv pe drumuri principale

Atunci când ninge sau imediat după aceea, majoritatea drumurilor principale încep să fie curățate cu ajutorul plugurilor și al camioanelor care împrăștie material antiderapant. Autoritățile încep deszăpezirea cu traseele principale, ca mai apoi să se ocupe și de străzile adiacente. Chiar dacă GPS-ul îți sugerează să ocolești un anumit traseu doar pentru că este aglomerat, nu de îndepărta de șoselele principale, adică de drumurile europene și cele naționale. Altfel, riscul să rămâi blocat în zăpadă crește foarte mult.

Fă-te văzut

Una dintre cele mai bune modalități de a evita un accident este să îți crești vizibilitatea. Asigură-te că toți șoferii și pietonii te pot identifica pe carosabil, ținând farurile aprinse și, cel mai important, curățate cum trebuie de zăpadă. Distanța de siguranță păstrată față de celelalte vehicule participante la trafic este, din nou, o metodă prin care poți evita coliziunile din timpul iernii. Nu uita că atenția îndreptată doar către condus, și nu către o discuție la telefon sau orice altă preocupare, îți poate salva viața.

Evită să conduci în condiții grele de drum

Cea mai bună decizie pe care o poți lua în situația în care afli că prognoza meteo pentru zona pe care te pregătești să o tranzitezi la volan nu este una foarte bună este să amâni călătoria. Verifică în permanență care sunt condițiile de drum și caută o alternativă mai bună pentru deplasarea ta.

Folosește cât mai puțin frâna din pedală

Dacă ești nevoit să oprești rapid mașina, calcă foarte ușor frâna în mod repetat. Această practică te va ajuta să nu aluneci cu roțile pe gheață sau pe zăpadă. E foarte posibil ca sistemul ABS să fie activat în momentul frânării, însă nu e recomandat să te bazezi total pe acesta. O viteză mai mică și un control al mașinii prin frâna de motor te vor ține departe de evenimente neplăcute în trafic pe perioada iernii.
De asemenea, e important să știi că nu ar trebui să frânezi sau să accelerezi niciodată atunci când te afli într-un viraj, iarna. Dacă simți că mașina începe să alunece, ia piciorul de pe pedala de frână și îndreaptă volanul în direcția de mers dorită.

Dacă nu ai reușit să controlezi mașina pe care o conduci, e important să știi ce faci în caz de accident. În situația fericită în care coliziunea nu s-a soldat cu victime, poți întocmi o convenție amiabilă cu șoferul implicat în accident cu ajutorul căreia să poți repara posibilele daune survenite. Dacă vina pentru producerea impactului nu îți aparține, poți solicita în mod gratuit o masina la schimb de care te vei folosi în funcție de numărul de ore pe care autoturismul tău le va petrece în service.

Condu asumat, mai ales în condiții grele de trafic, și nu uita de cei dragi care te așteaptă acasă atunci când ai instinctul de a apăsa pedala de accelerație până la podea. Drumuri bune!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum