
O mașină atrage după sine nu numai beneficii, ci și responsabilități. Una dintre ele este inspecția tehnică periodică, cunoscută și sub abrevierea de ITP. Aceasta te scutește de câteva amenzi consistente pe care le riști, dar îți aduce și siguranță, atât pe a ta cât și pe a celorlalți participanți la trafic.
Scopul autorității competente care se ocupă cu Inspecția Tehnică Periodică, adică Registrul Auto Român ( RAR) este de a se asigura că mașinile care circulă pe drumurile publice din România respectă un minim de cerințe ce țin de siguranța tehnică.
Așa cum probabil ți-ai dat seama, astăzi vom vorbi despre ITP- Inspecția Tehnică Periodică. Te-am obișnuit până acum cu informații valoroase ce țin de mașini, de cadrul legal care reglementează deplasarea cu autovehicule, acte necesare pentru inmatricularea auto sau impozitul auto în 2021. Astfel, noi, Masina Înlocuire Daună nu ne ocupăm doar de masina la schimb, ci aducem și informații prețioase șoferilor din România.
Cuprins
ITP- Cadru Legal

Normele de efectuare ale inspecției tehnice periodice au fost stabilite prin Ordonanța nr. 81/2000, cu privire la certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, a protecției mediului și a folosinței acestora în conformitate cu destinația lor specifică. Actul normativ, care a fost modificat și completat prin Ordonanța Guvernului nr.40/2005, condiționează menținerea în circulație a mașinii prin obligativitatea dovedirii încadrării acesteia în normele stabilite anterior.
Astfel, deținătorul legal al unui autoturism este obligat să efectueze inspecția tehnică și să respecte perioada ei în funcție de categoria vehiculului. Legea nr. 260/1017, care a intrat în vigoare la data de 20 mai 2018, a adus o modificare importantă, și anume că obligația de a efectua inspecția tehnică periodică nu îi mai revine deținătorului legal al mașinii, ci persoanei care deține certificatul de înmatriculare.
Periodicitatea efectuării ITP

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, care prevăd cel mult opt locuri pe scaune, în afara celui destinat șoferului, verificarea trebuie efectuată la un interval de maxim doi ani. Șoferii mașinilor cu o vechime de cel puțin 12 ani sunt obligați să se prezinte la stațiile de verificare ITP o dată pe an. Excepție fac șoferii care dețin un atestat de vehicul istoric.
Pentru a evita amenda, ITP-ul trebuie făcut astfel:
- 3 ani – pentru mașinile noi trebuie să mergi la inspecția tehnică periodică cel târziu după trei ani de la data primei înmatriculări, iar apoi o dată la doi ani
- 2 ani – pentru autovehiculele personale și pentru cele care au maxim 8 locuri
- Anual – pentru mașinile mai vechi de 10 ani și a celor destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă de 3.500 kg.
- La șase luni – în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane, în regim de taxi și al celor care au mai mult de 8 locuri.
ITP pentru prima dată
Legea nr. 260/2017 a adus modificări importante în ceea ce privește primul ITP pentru mașinile noi. Astfel, noua reglementare prevede: „Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune, se supun primei inspecții tehnice periodice la 3 ani, dacă la data primei înmatriculări în România au fost noi”. Începând cu a doua inspecție tehnică, se va păstra un interval de doi ani.
Acte necesare ITP în 2021

Lista cu acte necesare ITP în anul 2021 nu este una foarte vastă și conține următoarele documente:
- Certificat de înmatriculare al autovehiculului, adică talonul – în original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație.
- Actul de identitate al conducătorului auto – original
- Polița R.C.A. ( Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției în origina. (dacă nu știi, vezi aici ce este RCA)
- Cartea de identitate a autovehiculului ( CIV) – original- securizată de RAR
În cazul în care proprietarul este o societate de leasing este acceptată copia după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea ”conform cu originalul”.
Cât costă ITP în anul 2021

Aceasta este o întrebare prezentă des între șoferi. Ei bine, prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de service-ul ales pentru realizarea ITP, dar și de tipul autovehiculului.
Astfel, pentru un autoturism pe benzină prețul ITP este de aproximativ 100-130 de lei, iar pentru mașinile diesel prețul poate varia, ajunge și chiar la 150 de lei. Prețul rămâne valabil și în cazul microbuzelor sau autoturismelor de teren 4×4.
În cazul motocicletelor sau mopedelor, costul ITP poate varia între 80 și 100 de lei.
Deficiențe tehnice scoase la iveală de ITP

Fie că ești șofer începător sau cu experiență de multe ori te întrebi ce anume se verifică la ITP și care sunt cauzele care ar putea împiedica un vehicul să treacă de această verificare elementară și obligatorie, fără de care nu se poate circula pe drumurile publice. Pe lângă defectele vizuale și cele ce țin de piese, se pot observa și alte deficiențe care nu pun în pericol pasagerii mașinii sau pe ceilalți participanți la trafic.
- Deficiențe minore – nu au un efecte semnificative asupra siguranței vechilului, a pasagerilor, a celorlalți participanți la trafic sau a mediului. De cele mai multe ori aceste deficiențe țin de plăcuțele de înmatriculare uzate, oglinzi deteriorate, pedala de frână uzată, fisuri ale geamurilor sau lipsa capacului la rezervorul pentru lichid de frână.
- Deficiențe majore – pot compromite siguranța vechilului, a pasagerilor, a celorlalți participanți la trafic și pot avea un impact împotriva mediului. De regulă acestea sunt reprezentate de numărul de înmatriculare lipsă, frâna nefuncțională pe una sau pe mai multe roți, lipsa lămpilor de frânare, reparații necorespunzătoare și neconforme ale caroseriei, transmise fără toate șuruburile de siguranță.
- Deficiențe periculoase – reprezintă un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere, a pasagerilor, a celorlalți participanți la trafic și au un impact direct asupra mediului. Acestea sunt cele care nu se încadrează în niciuna dintre categoriile menționate mai sus.
Practic, de inspecția tehnică periodică pot trece mașinile cu deficiențe minore, însă nu același lucru se poate spune și în cazul celor cu deficiențe majore sau periculoase. Pentru ele, șoferii au obligația să repare autovehiculul în termen de 30 de zile și să se întoarcă la unitatea autorizată cu cele patru acte necesare pentru ITP.
Amenda pe care o riști dacă ai ITP expirat

În situațiile în care un conducător auto circulă pe orice fel de drum cu ITP-ul expirat, riscă o amendă cuprinsă între 1305 și 2900 de lei. Mai mult decât atât, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii sau talonul cum mai este cunoscut, iar plăcuțele de înmatriculare vor fi confiscate.
Un alt aspect demn de menționat este că în situația în care expira ITP-ul, înmatricularea se suspendă în mod automat. Așadar, în situația în care un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, iar valoarea totală a amenzii poate ajunge la 5800 de lei.
Cum verifici înregistrarea ITP-ului?
Posesorii autovehiculelor pot verifica dacă inspecția tehnică periodică este valabilă și dacă a fost înregistrată în baza de date de pe site-ul Registrului Auto Român. Acolo, trebuie să completezi un formular cu seria Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) sau seria caroseriei.
În cazul în care posesorii de autovehicule sunt siguri că ITP-ul a fost efectuat corect într-o stație autorizată de RAR și totuși nu se regăsesc în baza de date a Registrului, ei pot completa un formular de sesizare tot pe site.
Sperăm că toate informațiile regăsite în acest articol îți vor fi de folos și că te vor ajuta să nu încalci legea. Echipa Mașina înlocuire Daună îți urează drumuri bune!
Întrebări frecvente:

Care sunt actele necesare pentru ITP?
Pentru efectuare inspecției tehnice periodice ai nevoie de certificatul de inmatriculare al autovehiculului, de actul de identitate al șoferului, de asigurarea RCA valabilă și de cartea de identitate a mașinii.
Unde poți face ITP?
ITP se poate efectua numai în stațiile autorizate de Registrul Auto Român ( RAR) sau chiar la sediul lor.
Ce risc dacă conduc o mașină fără ITP?
Pe lângă amendă consistentă pe care va trebui să o plătești, și înmatricularea mașinii va fi suspendată automat, ceea ce va atrage o nouă penalizare pentru condusul în aceste condiții.
0 Comments