Puteti descarca formularul de constatare amiabile de AICI.

Constatarea amiabilă este o procedură utilizată în majoritatea statelor europene și se aplică în cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore. Astfel, conducătorii mașinilor implicate într-un accident minor au posibilitatea de a completa împreună și de a depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit Constatare Amiabilă. În cazul în care se optează pentru el, deplasarea la poliție nu mai este necesară.

Scopul procedurii de constatarea amiabilă este obținerea informațiilor cu privire la împrejurările producerii accidentului și nu a stabilirii pe loc a vinovatuluii, acest lucru fiind lăsat în sarcina asiguratorilor RCA.

De asemenea, procedura de constatare amiabilă este opțională și nu obligatorie, fiind considerată o alternativă pentru varianta tradițională.

Citește până la final acest articol și vei afla toate informațiile pe care trebuie să le știi despre constatarea amiabilă. Ce cadru legal reglementează această opțiune, situațiile în care poate fi aplicată, dar și modul în care trebuie completat formularul pentru a fi valid.

Cadrul legal al procedurii de constatare amiabilă

accident auto

Procedura de constatare amiabilă este reglementată prin Legea 132/2017 , art. 17, alin. 1 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cunoscută și supranumită ca și legea RCA.

”(1) Pentru evenimentele in care sunt implicate doua vehicule, din care rezulta numai prejudicii materiale, asiguratii pot informa societatile din domeniul asigurarilor si in baza unui formular tipizat, eliberat de catre aceste societati, denumit în continuare constatare amiabil a de accident, in care conducatorii vehiculelor implicate consemneaza informatii privind data si locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate si ale propriilor societati de asigurare RCA, precum si informatii privind circumstantele producerii accidentului.”

Procedurile, forma și conținutul formularului de constatare amiabilă sunt reglementare de Autoritatea de Supravechere Financiară ( A.S.F), în conformitate cu prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Aplicarea formularului de constatare amiabilă

Conform Art. 41 din Norma ASF 20/2007, pentru evenimentele rutiere în care au fost implicate două vehicule și nu au rezultat victime omenești, implicare poliției nu mai este necesară. Astfel, asigurații, adică șoferii vehiculelor implicate în accident asigurați prin RCA, pot informa firmele din domeniul asigurărilor în baza unui document tipizat, eliberat de aceste societăți în momentul în care se încheie asigurarea auto a mașinii, numit constatare amiabilă de accident.

Formularul de Constatare amiabilă se utilizează și aplică pe întreg teritoriul României, indiferent de locul în care s-a produs accidentul.

Există, de asemenea, și cazuri particulare, cum sunt situațiile în care mașina șoferului vinovat de producerea accidentului este înmatriculată în altă țară. În astfel de cazuri, formularul poate fi completat, dar doar din punct de vedere al firmei de asigurare românești.

Formularul de constatare amiabilă

Formularul de constatare amiabilă sau înțelegerea amiabilă definește producerea unui cumul de evenimente și elemente care contribuie la soluționarea dosarelor de daună. Scopul documentului de constatare amiabilă este acela de a obține informații cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, ci nu a stabilirii vinovatului. De stabilirea persoanei vinovate de producerea accidentului se ocupă asigurătorii RCA la care autovehiculele implicate în eveniment au polițele obligatorii.

Dacă una dintre părți nu este de acord cu semnare documentului de amiabila auto, constatarea accidentului rutier va fi efectuată de unitatea de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul rutier.

În cazul în care unul dintre cele două autovehicule implicate în accident era staționat, oprit sau parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul sau șoferul acestei mașini.

Clauzele care înlocuiesc documentele întocmite de poliția rutieră

Așa cum spuneam și mai sus, legea prevede ca în cazul în care ambii șoferi implicați în accident au semnat și completat formularul de constatare amiabila, nu mai este necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră.

Pentru a fi valid documentul este necesar să fie completate toate câmpurile obligatorii și trebuie precizate informații concrete cu privire la circumstanțele producerii accidentului auto, astfel încât societatea asiguratoare să poată stabili vinovăția.

Completarea constatării amiabile (model)

Formularul de constatare amiabilă este un document tipizat care are valoare juridică și care este compus din două pagini, împărțite în două secțiuni. Fiecare dintre cei doi șoferi trebuie să completeze una dintre coloanele prezentate cu informații ce țin de:

  • Datele de identificare ale șoferului.
  • Datele de identificare ale proprietarilor autoturismelor implicate în accident.
  • Data și locul producerii accidentului.
  • Datele de identificare ale societăților RCA la care sunt asigurate mașinile implicate în accident.
  • Informații referitoare la polița de asigurare.

De asemenea, este foarte important ca ambii șoferi implicați în accident să se pune de acord cu circumstanțele în care s-a produs accidentul înainte de a completa official certificatul de constatare. Schița descriptivă se completează o singură dată în cadrul formularului.

În cazurile excepționale, în care șoferii nu se pun de acord, singura soluție valabilă rămâne deplasarea la poliție, unde fiecare dintre cei doi șoferi vor putea să își spună varianta și punctul de vedere cu privire la modul în care s-a produs evenimentul.

În imaginea de mai jos, vei regasi explicațiile formularului de constatare amiabilă descris pe înțelesul tuturor.

Sursa foto: grawe.ro

Despăgubirea societății asiguratoare

Șoferul care trebuie să fie despăgubit va depune o cerere de despăgubire la care societatea de asigurări unde este asigurat conducătorul auto vinovat, împreună cu actele doveditoare.

În acest caz, asiguratorul va realiza un proces verbal de constatare în maximum 3 zile lucrătoare, în care va trebui să precizeze toate piesele auto avariate și va propune soluții pentru repararea acestora. În cazul în care șoferul ce trebuie despăgubit nu este de acord cu propunerile firmei asiguratoare, acesta poate înscrie obiecțiile în secțiunea corespunzătoare.

Ca în multe alte situații, și în acest caz există mai multe situații speciale. Spre exemplu, dacă persoanele responsabile cu reparația mașinii constată și alte defecțiuni decât cele precizate în act, se va întocmi un alt proces verbal. Chiar dacă unitatea asiguratoare decide cine trebuie despăgubit în cazul producerii unui accident pentru care s-a încheiat un certificat de constatare amiabilă, soluțiile tehnice ce țin de reparația mașinii sunt stabilite conform manualului de reparație al producătorului mașinii, de către un service auto autorizat.

După ce toate documentele au fost întocmite, asiguratorul va trebui să ofere un răspuns în maximum 30 de zile de la depunerea acestora. Dacă răspunsul nu este generat și nu apare, dosarul va fi aprobat în mod automat. După ce dosarul a fost aprobat și avizat, asiguratorul va trebui să facă plata în maximum 10 zile de la depunerea ultimului document pe care asiguratorul l-a solicitat.

Acte necesare pentru însoțirea formularului de constatare amiabilă

După ce documentul a fost semnat de ambele părți implicate în accident, acesta trebuie depus la societatea de asigurări a șoferului vinovat. Formularul de înțelegere amiabilă va trebui să fie însoțit de anumite documente, precum:

  • Autorizația de reparație
  • Polița RCA a șoferului vinovat
  • Permisul de conducere
  • Certificatul de înmatriculare a mașinii avariate
  • Cererea de despăgubire
  • Alte acte ce sunt solicitate de inspectorul asigurător

Toate aceste documente întocmesc dosarul de daună în maxim 10 zile de la depunerea documentelor.

Îndatoririle asigurătorului

Atunci când vorbim despre o constatare amiabilă de accident, asiguratorii au câteva obligații față de conducătorii auto. Printre cele mai importante se numără:

  • Asigurătorii RCA au obligația de a tipări și de a distribui asiguraților formularul de constatare, fără a fi inscripționat pe el sigla sau denumirea firmei.
  • Asigurătorii RCA trebuie să pună la dispoziție un canal de comunicare cu asigurații, prin care aceștia să aibă la dispoziție toate informațiile utile.
  • Persoana asigurată trebuie să primească acces la acest canal de comunicare atunci când încheie contractul RCA.

Avantajele constatării amiabile

accident auto

Formularul de constatare amiabilă a unui accident are și o serie de avantaje pentru toate părțile implicate în accident. Printre ele se numără și:

  • Nu mai pierzi timpul! Completarea formularului de constatare amibailă însemană eliminarea nevoiei de a mai merge la Serviciul Constatări Daune al Poliției Rutiere pentru a obține certificatul de contravenție și autorizația de reparație a mașinii.
  • Eliminarea totală a intervenției poliției în stabilirea vinovatului de accident.
  • Formularul de înțelegere amiabilă poate fi completat atât pentru evenimente petrecute pe drumuri publice, cât și pe drumuri care nu sunt deschise circulației publicului;

Legea RCA și masina de schimb

accident auto

Legea RCA a fost reglementată prin Norma 20/2017, articolul 25, care prevede că în cazului unui accident, persoana care este partea păgubită, poate primi, gratuit, o masina la schimb atâta timp cât mașina implicată în accident se află în service. Costurile vor fi suportate de asigurarea RCA a celui vinovat.

Așadar, legea RCA aduce șoferilor din România mai multe beneficii pe care este bine să le cunoști pentru că vor exista situații în care vei avea nevoie de toate aceste informații.

Formularul de constatare amiabilă este extreme de util în cazul unui accident ușor, care se poate întâmpla oricând, ținând cont de aglomerația de pe șosele din România.

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum