limita alcoolemie

Toți șoferii trebuie să știe că legislația din România are permisivitate zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan. Din păcate, statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere au ca și cauză principală consumul de alcool. Este foarte important și orice șofer ar trebui să știe că, în funcție de metabolismul fiecăruia, alcoolul influențează capacitatea de a conduce. Primele funcții afectate de alcool sunt capacitatea de coordonare, reacțiile și reflexele, de astfel și cele mai importante.

Legea nu permite urcarea la volan a persoanelor aflate în stare de ebrietate atât pentru siguranța lor, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Așadar, dacă te urci la volan după ce ai consumat alcool riști o amendă sau, după caz, un dosar penal. În această privință este bine să știi că legea este foarte strictă, de aceea astăzi vom dezbate acest subiect.

De ce să nu te urci la volan după ce ai consumat alcool?

drum

Chiar dacă pare firesc să nu te urci la volan după ce ai consumat alcool, unii șoferi uită acest lucru. România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește decesele din accidentele de circulație provocate pe fondul consumului de alcool, iar asta ne arată că mulți șoferi fie nu știu pericolele la care se expun, fie adoptă un comportament teribilist provocat tot de neștiință. De aceea, atunci când urci la volan după ce ai consumat alcool trebuie să știi că:

Abilitățile îți sunt afectate

Alcoolul este un dezinhibitor, adică nu mai evaluăm pericolele și adoptăm instant un comportament teribilist, dar și un incetinitor al timpului de reacție al unui individ. Așadar, nu poți răspunde în mod corespunzător la pericolele care pot apărea în timpul condusului sub influența băuturilor alcoolice. Indiferent de cantitatea de alcool consumată, funcțiile organismului îți sunt afectate.

Reprezintă un pericol pentru tine și pentru ceilalți

Atunci când conduci pe drumurile publice în timp ce te afli sub influența băuturilor alcoolice pui în pericol atât viața ta, cât și a celorlalți participanți la trafic sau pietoni. Accidentele se pot întâmpla oricând, mai ales în cazul în care o mașină este condusă de o persoană căreia îi este afectat comportamentul de alcool.

Plătești scump pentru conducerea sub influențele băuturilor alcoolice

Chiar dacă nu se întâmplă un accident și nimeni nu este rănit, conducerea în stare de ebrietate te poate costa scump pe o perioadă lungă de timp. Astfel, vei rămâne în evidențele poliției, vei plăti amenzi, vei rămâne fără permisul de conducere, vei risca închisoarea, iar dacă faci accident, riști ca asigurarea să-ți crească.

Limita de alcool permisa

alcool la volan

Ca să înțelegi exact, alcoolemia se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge și poate fi depistată prin teste de respirație, urină sau sânge. Astfel, o alcoolemie de 1 g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1000 de părți de sânge, precum 0,1 mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părți de sânge.

Legislația din România are toleranță zero pentru consumul de alcool la volan, însă delimitarea se face în funcție de cantitatea de alcool consumat și poate constitui fie faptă contravențională, fie faptă penală.

Sancțiunile consumului de alcool la volan

Chiar dacă nu se întâmplă un accident, controalele Poliției Rutiere sunt frecvente. Astfel, dacă poliția depistează un conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concetrația de alcool, fapta se încadrează în:

Contraventie – sub 0,4 mg alcool

Pedeapsa atribuită se încadrează în categoria ”Contravenție” atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Fapta se sancționează cu o amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă tot o contravenție și se sancționează cu o amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei luni.

Infracțiune – egal sau mai mare de 0,4 mg alcool

Consumul de alcool la volan devine infracțiune atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare egală sau mai mare de 0,4 mg alcool în aerul expirat. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorului auto îi este întocmit un dosar de cercetare penală.

O astfel de faptă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu o amendă. În cazul în care șoferul este condamnat pentru comiterea infracțiunii, permisul de conducere îi se anulează. De asemenea, dacă acesta refuză să se supună recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

La ce interval de timp este recomandat sa te urci la volan după ce consumi alcool

alcool la volan

Băuturile alcoolice diferă în funcție de tăria lor, care se măsoară în procente și reprezintă volumul de alcool pur, adică etilic, din acea sticlă. Astfel, avem:

  • Băuturi alcoolice tari – au un conținut ridicat de alcool( între 20 și 90%) și sunt reprezentate de votcă, rom, gin, coniac sau whisky.
  • Băuturi moderate – au un conținut mediu de alcool cuprins între 8 și 20% și sunt reprezentate de vinuri și șampanie.
  • Băuturi slabe – au concentrația de alcool cuprinsă între 0,8 și 8% și sunt reprezentate de bere și cidru.

Dacă o persoană care a consumat băuturi alcoolice are o greutate de aproximativ 70 de kilograme, alcoolul se va elimina din corp în următorul interval de timp:

  • 100 ml vodcă- 3 ore
  • 100 ml pălincă – 4 ore și 10 minute
  • 100 ml de lichior – 3 ore și 10 min
  • 1 litru de vin – între 7 și 9 ore
  • 500 ml de bere – 2 ore

Atunci când alegi să te urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice îți asumi niște riscuri foarte mari care atrag pedepse aspre. Recomandarea noastră, a tuturor, este să nu te urci niciodată la volan indiferent de cantitatea de alcool consumată.

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum