interior mercedes

În ziua de astăzi, mașina a devenit o necesitate și indiferent că locuiești la țară sau la oraș, deplasarea poate fi îngreunată de lipsa ei. Tocmai din acest motiv, în ultimii ani industria constructoare de mașini a luat avânt și majoritatea oamenilor au propria mașină. Buna funcționare a mașinii ține de modul în care o întreții, de felul în care circuli cu ea și de perioada la care îi schimbi consumabilele.

Piesele din care este formată o mașină pot fi încadrate în patru categorii importante pe care le vom cataloga ținând cont de uzură. Pe primul loc se încadrează consumabilele, adică câteva lichide și piese care trebuie schimbate în mod frecvent. Printre cele mai importante se află uleiul de motor, filtrul de ulei, filtrul de aer, filtrul de polen și filtrul de carburant.

Pe locul doi se clasează categoria pieselor de schimb frecvent și este compusă din plăcuțe de frână, discuri de frână, acumulatorul, lichidele de servodirecție și frână, becurile și anvelopele.

Consumabilele de gradul trei nu sunt foarte afectate de trecerea timpului și de uzură. Din această categorie fac parte bucsele, pivoți și planetarele. Acestea, dar și celelalte piese ce țin de articulații și direcție se schimbă destul de rar.

Categoria patru este reprezentată de piese ce au capacitatea să fie funcționale cât durata de viață a mașinii și aici se încadrează farurile, cutia, motorul, radiatorul și elementele de caroserie.

spalare masina

Despre întreținerea corectă a mașinii vom vorbi și noi astăzi tocmai pentru a putea preveni uzurile inutile și costisitoare. Pentru a putea funcționa în parametrii normali, consumabilele din primele două categorii trebuie schimbate ori de câte ori este necesar, de regulă la o anumită perioadă de timp prestabilită.

Top 10 consumabile auto

pompe benzina

Mașinile se strică din cauza unei întrețineri defectuoase. Neschimbarea la timp a consumabilelor atrage după sine uzura în timp a mașinii. Iată care sunt principalele 10 consumabile și la ce perioadă trebuie să le schimbi:

Uleiul de motor

Uleiul de motor este cel mai important lubrifiant auto. Opiniile sunt împărțite vis-à-vis de perioada la care aceasta trebuie schimbat: la 15.000 de kilometri, la 20.000 și uneori la 30.000 de kilometri. Cu toate astea, dacă ții la buna funcționare a mașinii tale, schimbă uleiul de motor la 10.000 de kilometri pentru că acest proces nu este deloc costisitor.

Filtrul de ulei

Filtrul de ulei se schimbă odată cu uleiul de motor, iar ambele procese sunt obligatorii. Schimbarea filtrului de ulei este o procedură ușoară și nu costă mulți bani.

Filtrul de carburant

Indiferent de tipul de carburant pe care îl folosești, adică benzină sau motorină, filtrul de carburant trebuie schimbat pentru că la un moment dat se va infunda. Rolul acestuia este de a opri impuritățile din carburant să intre în contact cu motorul mașinii. În cazul în care acest filtru se înfundă, carburantul nu mai ajunge la rampa de injectoare, fapt ce va îngreuna performanța și mersul mașinii. Filtrul de carburant se schimbă la fiecare 20.000 de kilometrii, atunci când este recomandat să faci și revizia generală a mașinii. La mașinile care merg pe benzină, acest filtru de înlocuiește destul de ușor pentru că este amplasat la vedere. În ceea ce privește vehiculele diesel, filtrele sunt mai ascunse, iar prețul lor este ușor mai ridicat.

Filtrul de aer

Filtrul de aer este și el foarte important, asemenea celorlalte filtre. Dacă acesta are o stare degradată, este murdar și plin de praf, motorul nu poate respire bine. La noi în țară, din cauza indicelui de poluare și de praf ridicat, filtrul de aer se schimbă la intervale de timp destul de mici. Neschimbare filtrului de aer atrage după sine o îngreunare a turației motorului și o creștere mai mare a carburantului. Filtrul de aer se schimbă la aproximativ 20.000 de kilometri, în aceeași perioadă în care schimbă și celelalte filtre.

Filtrul de polen

Filtrul de polen sau filtrul de habitaclu așa cum mai este cunoscut are rolul de a opri impuritățile din aer să ajungă în interiorul mașinii. Acesta este benefic pentru sănătatea noastră numai în cazul în care vom schimba filtrul la termen. Dacă nu, vom avea un filtru plin de umeazlă și polen, adică un mediul perfect pentru formarea bacteriilor. Filtrul de polen se schimbă odată cu filtrul de aer, adică la maximum 20.000 de kilometri.

curatare masina

Plăcuțele de frână

Pentru că fac referire directă la siguranța noastră, plăcuțele de frână sunt cele mai cunoscute consumabile. Este un lucru normal ca odată cu trecerea timpului, plăcuțele de frână să se uzeze. Perioada de schimbare poate fi și la 50.000 de kilometri, dar și mai des, acest lucru depinde de stilul de condus și de calitatea pieselor. În momentul în care auzi zgomote la franare, să știi că trebuie să mergi la un service pentru verificare.

Discurile de frână

Discurile se schimbă cam la trei seturi de plăcuțe schimbate. De ce trebuie să schimbăm discurile de frână? Răspunsul este unul foarte simplu: metalul discului începe, odată cu trecerea timpului să se subțieze, moment în care nu mai prezintă siguranță. Dacă nu ții cont de primele semne, acestea pot crăpa și se pot ovaliza, fapt ce indică cu certitudine necesitatea schimbării discurilor.

Sunt unii specialiști care recomandă schimbarea discurilor odată cu schimbarea plăcuțelor, deoarece discurile vor avea forma plăcuțelor vechi și uzate, iar înlocuirea lor cu altele noi va îngreuna etanseizarea perfectă pe suprafața de frecare.

blocare roti

Anvelopele

La fel ca toate celelalte consumabile și anvelopele au o durată de viață limitată. Chiar dacă unii șofer preferă anvelopele all season și nu le mai schimbă, trebuie să retii faptul că pneurile au un martor de uzură. Când acesta ajunge la nivelul de uzură, anvelopele trebuie schimbate de urgență pentru că ele sunt elemente de siguranță ale unei mașini.

Lichidul de frână

Lichidul de frână este unul dintre cele două lichide de servo pe care le are o mașină. Acesta are un rol hidraulic, adică sub presiune. Lichidul de frână are ca principală caracteristică atragerea apei. Dacă nivelul de umezeală crește în lichid, acesta va începe să fiarbă atunci când discurile de încălzesc și astfel va scădea eficiența la frânare. Nu foarte mulți oameni consideră necesară schimbarea acestui lichid, însă recomandat este ca atunci când faci revizia generală să-l ai în vedere pentru a evita fenomenul denumit popular ” frâna moale”.

Becurile

Becurile sunt consumabilele electrice care se strică cel mai des. Fie că ne referim la becurile de la faruri, becurile de la stopuri, becurile interioare, becurile de la poziții sau semnale, este recomandat să ai întotdeauna la tine un set de rezervă. Becurile se pot arde oricând, chiar și în mers. Dacă poliția te prinde fără becuri sau cu unul dintre ele stricate riști să rămâi fără talon. Așadar, nu are rost să-ți asumi un risc care se poate rezolva doar un simplu schimb.

Recomandări generale pentru a prelungi viața mașinii tale

strada

Acum că ai aflat care sunt principalele consumabile la care trebuie să fii atent, ține cont și de următoarele recomandări care te vor ajuta să prelungești durata de viață a mașinii tale și vor contribui la buna ei funcționare:

  • Verifică nivelul uleiului la un interval de cel mult 2 saptamani și completeaza-l la nevoie.
  • După ce depășești 50.000 de kilometri trebuie neapărat să verifici frânele la service.
  • La peste 90.000 de kilometri este necesar să verifici sau să înlocuiești bateria pentru a evita problemele care pot apărea la motor.
  • După ce depășești 12.000 de kilometri trebuie să schimbi întreaga curea de distribuție, însă acest lucru este discutabil, deoarece se ține cont de fiecare model și specificație ale producătorului.

Ei bine, toate aceste recomandări intră în categoria de întrebări care se află pe buzele tuturor șoferilor începători și nu numai: ce trebuie sa verificam la mașina înainte de drum? Toate aceste lucruri sunt extrem de importante și necesită atenție din partea ta.

Alte lucruri importante despre mașina

bord masina

Despre necesitățile unei mașini putem vorbi foarte mult din dorința de a acoperi toate subiectele de interes. Ei bine, pe lângă consumabile și lucruri interne sau externe la care trebuie să fii atent, se află și asigurarea RCA.

Ce este RCA? RCA este asigurarea prin care se asigură terții prejudiciați din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului. Aceasta este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice ce dețin un automobil înmatriculat în România, dar și pentru persoanele care conduc în țara noastră un autoturism înmatriculat în străinătate, dar care nu este asigurat în țara de proveniență. Scopul asigurării RCA este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba. Practic, asigurarea RCA satisface atât interesul persoanei păgubite, cât și interesul celui care a produs accidentul. De asemenea, în cazul unui accident,asigurarea RCA și normele în vigoare oferă părții păgubite dintr-un accident posibilitatea de a primi o masina de inlocuire.

trafic

Mașina a devenit un lucru extrem de necesar și costisitor. Ai grijă de mașina ta și bucură-te de la cât mai mult timp! Ține cont de toate specificațiile mai sus menționate pentru a prelungi viața acesteia și a economisi bani.

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasa un comentariu:

Call Now ButtonSuna acum