verificare numar auto

Ori de câte ori îți cumperi o mașină nouă sau una second hand, este firesc să îți dorești să o inmatriculezi cu un număr preferențial. Statul la cozile interminabile de la DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) nu este cel mai plăcut lucru pentru cei care vor să vadă disponibilitatea numerelor preferențiale. Astfel, cei de la DRPCIV au pus la dispoziția ta o platformă online în care poți verifica dacă numerele auto alese de tine sunt libere, chiar din confortul casei tale sau a mașinii tale.

Așadar, dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină nouă sau second hand și vrei să o inmatriculezi, citește acest articol până la final.

Primele numere roșii

verificare numar auto

Înainte de a obține înmatricularea definitivă a vehicului, posesorii autoturismelor pot circula cu ele dacă au primit numere roșii. Numerele roșii sunt numerele provizorii, oferite de autoritățile publice cu competență în domensiu, care atestă faptul că ai autorizația necesară pentru a putea circula pe drumurile publice cu mașina, pe o perioadă de timp limitată.

Pentru a obține numerele rosii trebuie să urmezi mai multe etape și implicit să faci mai multe drumuri. Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este închierea unei asigurări RCA numere roșii. Ce este RCA? Ei bine această abreviere reprezintă asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie. Înainte de a încheia polița trebuie să te hotărăști asupra perioadei de timp în care ea va fi activă, astfel ai posibilitatea să alegi între o lună și trei luni. Recomandarea noastră este să alegi o asigurarea RCA valabilă trei luni pentru a avea timp să finalizezi toată procedura de înmatriculare a autoturismului. Citește aici dacă vrei să aflii cum se calculează RCA.

După acest pas, vei avea nevoie de copii xerox ale unor acte, precum:

 • Actul de identitate.
 • Documentul care dovedește că ești proprietarul mașinii.
 • Chitanța pentru plata politei RCA.

Cu toate aceste acte trebuie să te prezinți la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul prefecturilor de județ sau din cadrul Prefecturii Municipiului București, în funcție de domiciliul tău. Aici va trebui să achiți o taxă pentru plăcuțele cu numere roșii.

În final trebuie să depui dosarul pentru înmatriculare numere roșii care trebuie să conțină:

 • o cerere tipizată privind solicitarea obținerii autorizării provizorii pentru circulația autovehiculului,
 • chitanță și o copie a asigurarii RCA aflată în perioada de valabilitate,
 • chitanță și o copie pentru achitarea taxei de circulaţie provizorie,
 • documentul justificativ de proprietate al mașinii, atât în original, cât și în copie,
 • actul de identitate al posesorului vehiculului, în original și în copie,
 • chitanța și o copie privind achitarea contravalorii plăcuțelor cu numere roșii,
 • declarația vamală pentru autovehiculele cumpărate din țări din afara spațiului Uniunii Europene,
 • documente privind proveniența autovehiculului, acestea fiind necesare atât în original, cât și în copie xerox,
 • o procură notarială specială – dacă la ghișeu nu se poate prezenta proprietarul mașinii, ci este reprezentat de o persoană împuternicită.

După depunerea dosarului, într-un interval de timp destul de scurt, vei primi plăcuțele cu numere roșii.

Reține că aceste numere sunt valabile 30 de zile, iar dacă în această perioadă nu ai reușit să rezolvi cu înmatricularea, mai poți face o cerere care va prelungi valabilitatea lor pentru încă 60 de zile.

Verificarea disponibilității numerelor preferențiale

masina

Este un lucru normal ca șofer fiind să îți dorești un număr preferențial, chiar dacă trebuie să plătești în plus pentru câteva litere reprezentative. Contravaloarea placutelor cu numarul de inmatriculare la rand costa 40 de lei, iar dacă vrei un număr preferential trebuie sa achiți 85 de lei.

Pentru a verifica disponibilitatea numerelor preferențiale, primul pas este să intri pe site-ul drpciv.ro. Accesează meniul și selectează opțiunea Servicii online, după care Verificării online. În pagină, vei observa opțiunea Disponibilitate la număr.

După ce ai ajuns pe site-ul de la DRPCIV va trebui să completezi campul cu emailul tău, dar și cu numărul de înmatriculare pentru care vrei să verifici disponibilitatea. Dacă nu te descurci, poți da click aici.

Rețină că această verificare nu reprezintă o rezervare a numărului de înmatriculare!

De asemenea, nu vor putea fi atribuite combinații de litere cu semnificații obscene sau unele care pot fi asociate cu denumirile autorităților publice. De exemplu, nu se poate să alegi o plăcuță de înmatriculare personalizată cu ‘MAE’ sau ‘MAI’, printre altele.

Categories: Consultanta

2 Comments

Anisoara · august 18, 2022 at 11:39 am

Cineva ajuta in esenta sa faca articole serioase pe care as spune. Este prima data cand am frecventat pagina ta web si pana acum? Am uimit de cercetarea pe care ati facut-o pentru a crea aceasta publicatie incredibila. Lucru fantastic!

דירות דיסקרטיות באשקלון · iunie 8, 2023 at 9:29 am

May I just say what a relief to uncover someone who truly understands what theyre talking about on the net. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people should read this and understand this side of your story. Its surprising you arent more popular because you surely have the gift.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum