autostrada

Condusul pe timp de noapte este preferat de foarte mulți conducători auto. Motivele variază, de la posibilitatea scăzută de a întâlni controale rutiere, scăderea aglomerației, fluidizarea traficului până la câștigarea timpului sau relaxarea prin acest mod. Chiar dacă la prima vedere, consul de timpul nopții poate avea multe beneficii, privind mai atent vei constata și capcanele pe care le presupune acesta.

Statisticile emise de Institutul Național de Statistică arată că o treime din accidentele rutiere se produc noapte. Astfel, numărul accidentelor este foarte mare dacă îl raportăm la numărul de mașini care participă la trafic.

Condusul pe timpul nopții este pentru unii șoferi ușor, iar pentru alții destul de dificil. La ce trebuie să fii atent atunci când te afli la volan noaptea, care trebuie să fie starea ta, dar și ce faci în caz de accident auto vor fi punctele principale pe care le vom dezbate în acest articol.

Capcanele condusului pe timp de noapte

traficul noaptea

Așa cum spuneam și mai sus, chiar dacă la prima vedere condusul pe timpul nopții pare foarte accesibil, privind mai atent vei observa și capcanele în care te poți prinde, iar acestea nu atrag tocmai lucruri pozitive.

Oboseala la volan

Oboseala este unul dintre principalele motive pentru care se întâmplă multe accidente rutiere. Este foarte important ca înainte de a te urca la volan să fii odihnit. Cumva, condusul pe timpul nopții se schimbă. Ceasurile noastre biologice sunt setate astfel încât să ne simțim mai adormiți noaptea, indiferent de gradul de oboseală, iar acest lucru se întâmplă în mod natural.

Oboseala este starea mentală și naturală complexă, caracterizată prin reducerea vigilenței, scăderea performanțelor mentale și fizice și starea de somnolență. Multe dintre accidentele rutiere se întâmplă din cauze asumate, cum sunt depășirile, viteza mare sau neacordarea de prioritatea, însă accidentele care au la bază adormirea la volan nu sunt acțiuni voluntare. Chiar și așa, o persoană care săvârșește un accident pentru că a adormit la volan nu este absolvită de vină. De aceea este foarte important ca înainte de a te urca la volan să fii odihnit, iar dacă nu ai timp să dormi înainte este recomandat să eviți condusul pe timpul nopții sau să fii însoțit de cineva. Reține că șofatul în stare de oboseală este la fel de periculos precum condusul după consum de alcool sau alte substanțe.

Vizibilitatea

vizibilitatea in trafic

O altă capcană care te pândește atunci când conduci noaptea este vizibilitatea redusă. În aceste situații este extrem de important să fim văzuți și să vedem pentru a putea evita unele pericole și pentru a putea aprecia corect distanțele și vitezele.

Vizibilitatea pe timpul nopții depinde de o mulțime de factori: farurile mașinilor care vin din sens opus, iluminatul stradal sau contrastul creat de lumini. Farurile ne ajută, însă nu de ele depinde totul. Astfel, vizibilitatea se reduce la limita perimetrului conului de lumină al farurilor, pantele și rampele sunt vizibil reduse, dar și perimetrul unei curbe.

Fenomenul de orbire este des întâlnit la condusul pe timpul nopții. Acesta se produce atât din cauza mașinilor care vin pe sens opus, dar și din cauza mașinilor din spate.

Pentru a diminua acest risc trebuie să adaptezi viteza mașinii la drum și la condițiile climatice sau de circulație, iar atunci când se creează efectul de orbire din cauza unei mașini care circulă pe sens opus este recomandat să-ți muți privirea spre partea dreaptă a carosabilului.

Practic, dacă ești atent la aceste două lucruri pe care noi le-am denumit generic ”capcane” diminuează riscul unui accident. Cu toate acestea, există și alte lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere. Despre acestea vom discuta în continuare.

5 lucruri esențiale pentru condusul pe timpul nopții

condusul pe timp de noapte

Înainte de a urca la volan pentru a conduce pe timpul nopții este esențial să fim atenți la ce trebuie să verificăm la mașină, dar și la factorii interni sau externi.

Circulă cu luminile de noapte aprinse

Înainte de a urca la volan verifică farurile și șterge parbrizul, luneta și oglinzile. În oraș folosește luminile de întâlnire pentru a nu-I orbi pe ceilalți șoferi participanți la trafic. În afara localităților, folosește faza lungă. Pentru a nu fi orbit de farurile mașinilor care vin din sens opus nu privi înspre ele și urmărește cu privirea marcajul liniei continuie până le depășești.

Verifică acțiunea factorilor naturali sau externi

condusul pe timp de ceata

Înainte de a porni la drum pe timpul nopții, verifică prognoza meteorologică. În condițiile în care starea vremii nu este favorabilă ia în calcul și posibilitatea amânării călătoriei. În cazul în care trebuie să pleci urgent la drum, păstrează viteza recomandată și condu prudent.

Concentrează-te mai mult la drum

sfaturi pentru condusul noaptea

Chiar dacă noapte este mai dificil să-ți păstrezi toate simțurile treze, condusul impune ca fiind necesară vigilența. Încearcă să te concentrezi atât la drum cât și la semnele de circulație, dar și la pietoni sau animale sălbatice.

Consultă traseul înainte de a porni

Dacă ai un drum lung de făcut și mai ales dacă este pentru prima dată când conduci pe acel traseu, este necesar să verifici drumul înainte. Noaptea drumurile naționale și autostrăzile sunt mai goale și traficul se fluidizeaza. Dacă alegi să circuli pe autostradă există posibilitate să intervină monotonia traseului, iar acest lucru poate fi obositor. Dacă observi că intervine oboseala, alege drumurile naționale și județene în care trebuie să faci schimbări în mod regulat.

Acordă importanță și factorilor interni

Pe timpul nopții este recomandat să nu conduci singur, ci să mai ai o persoană cu tine. Dacă persoana care te însoțește are permis de conducere, este cu atât mai bine deoarece puteți face schimb atunci când tu obosești. De asemenea, nu lăsa însoțitorul să adoarmă alături de tine pentru că te va afecta.
O altă variantă prin care îți poți îmbunătăți mediul intern este să asculți muzică antrenantă sau emisiuni de radio care să-ți stârnească interesul.
Pauzele pentru odihnă sunt binevenite. La fiecare 150-160 de kilometri poți staționa 10-15 minute.
De asemenea, pentru a-ți spori concentrarea și energia poți consuma o cafea sau un energizant.

Informații importante pe care trebuie să le știi în caz de accident

accident auto

Așa cum spuneam și mai sus, o treime din accidentele rutiere din România au loc noaptea. Riscul de accident există întotdeauna când te afli la volan. Este foarte important să știi ce trebuie să faci pentru a le evita, dar și ce faci în caz că se întâmplă. Ce faci în caz de accident auto? Ei bine, dacă totul este în regulă și accidentul nu este foarte grav și nu există părți vătămate poți beneficia de aplicarea Normei 20/2017, articolul 25. Acesta prevede că în cazul unui accident, persoana care reprezintă partea păgubită, poate primi, în mod gratuit, o mașină de schimb atâta timp cât mașina sa se află în service pentru reparații. În acest caz, costurile sunt suportate de asigurarea RCA a celui vinovat.

Mașina de înlocuire este asemănătoare cu mașina avariată și se oferă atunci când vehiculul accidentat intră în service pentru remedierea avariilor.

De asemenea, masina la schimb se obține de la o firma de închirieri auto, cum este și Mașini Inlocuire Daună.

Pentru că accidentele auto nu vin niciodată anunțate este recomandat ca în telefonul tău să existe și un contact de la o astfel de firmă.

Cum poți obține o mașină de schimb?

traficul pe timp de noapte

Procedura pentru obținerea unei mașini de schimb este foarte simplă și nu necesită mult timp. Primul pas constă în contactarea firmei care se ocupă de închirieri mașini. Imediat cum cazul tău este preluat (durează maximum două ore), ți se va cere o listă de acte care cuprinde nota de constatare, devizul de reparație, copie după certificatul de înmatriculare, copie după cartea de identitate și copie după permisul de conducere. Toate aceste documente compun dosarul tău, care va fi aprobat într-un timp scurt.

După ce au fost urmați toți pașii și solicitarea ta a fost aprobată, urmează livrarea mașinii la o oră și o locație stabilită de comun acord. Atunci când va avea loc întâlnirea, vei primi documentele de închiriere și mașina. Așa cum am menționat și mai sus, costurile vor fi suportate de firma de asigurări al celui vinovat de producerea accidentului.

În concluzie, înainte să pleci la drum, fie el de zi sau de noapte verifică-ți mașina atât la interior cât și la exterior. Ai grijă ca vizibilitatea să fie bună și nu depăși viteza legală admisă. Totodată, ai grijă ca și starea ta de spirit să fie bună și să fii odihnit. Nu în ultimul rând, verifică să ai toate actele la tine pentru că, deși conduci noapte, controalele sunt pe teren.

condusul pe timp de noapte

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum