martorii de bord

Martorii de bord reprezintă o funcție esențială a mașinii și sunt considerați a fi o interfață prin care mașina comunică cu șoferul cu privire la diferite evenimente, precum o defecțiune, o situație cu risc periculos sau certifică activarea unei anumite funcții.

Atunci când un martor de bord sau un simbol de avertizare se aprinde în tabloul de bord, prima ta reacție firească trebuie să fie de a-l identifica și de a vedea exact care și unde este problema. Ignorarea lor poate duce la producerea unor accidente, așa că pe lângă informațiile prezentate aici, e bine să le cunoști și pe cele ce țin de mașina la schimb.

Aprinderea martorului de bord, oricare ar fi el, este un lucru care trebuie tratat cu seriozitate, deoarece, pe lângă lucrurile minore și avertizări, aceștia pot certifica și defecțiuni grave ale mașinii sau defectarea anumitor piese.

Pe bordul unei mașini actuale se găsesc foarte mulți martori de bord, iar cunoașterea lor imediată poate fi destul de grea, chiar și pentru un șofer cu experiență. Așadar, salvează acest articol undeva în telefon, pentru a-l avea la îndemână atunci când mașina ta vrea să-ți comunice ceva.

Primul pas pe care trebuie să-l faci înaintea de a cunoaște semnficațiile fiecărui semn de bord, constă în a știi cum se clasifică aceștia în funcție de culoarea lor. Citește până la final acest articol pentru că vei afla lucruri extrem de importante.

Clasificarea martorilor de bord în funcție de culoarea lor

Așa cum probabil ai observat, martorii de bord care se aprind în interiorul mașinii sunt dispuși în trei categorii, ce se disting prin culoare. Fiecare culoare anunță un anumit tip de problemă, după cum urmează:

 • Roșu – semnalizează o problemă gravă a mașinii care trebuie rezolvată imediat.
 • Galben sau portocaliu la unele mașini – indică că ceva, o piesă sau o componentă nu mai funcționează corespunzător și trebuie înlocuită. De regulă, defecțiunile semnalate de culoarea galben pot fi amânate câteva zile, iar apoi rezolvate.
 • Verde sau albastru la unele mașini – informează șoferul cu privire la situația unei componente a mașinii, precum o ușă deschisă, lumini aprinse, etc.

Semnificația martorilor de bord

martorii de bord

Privește cu atenție imaginea atașată și caută, în funcție de numărul criteriului, semnificația fiecărui martor de bord:

 1. Lumini de ceata fata aprinse – este indicatorul care nu arată o problemă, ci doar semnalează șoferul cu privire la faptul că riscă amendă dacă circulă cu aceste lumini aprinse în mod nejustificat.
 2. Probleme la servodirectie – aceste probleme sunt cauzate, de cele mai multe ori, de nivelul scăzut al lichidului de servodirectie.
 3. Lumini de ceata spate aprinse – acest martor de bord va sta aprins pe toată perioada cât sunt pornite luminile de ceață spate, pentru a feri șoferul de o eventuală amendă.
 4. Nivelul lichidului de parbriz este scăzută – atunci când acest martor de bord este aprins va trebuie să completezi sau să umpli rezervorul respectiv cu lichid de parbriz.
 5. Placute de frana uzate – acest martor îți indică faptul că trebuie să înlocuiești plăcuțele de frână care s-au uzat sau să verifici nivelul lichidului de frână.
 6. Pilot automat activat
 7. Direcția semnalizării – acest martor se va aprinde atunci când vei acționa maneta de semnalizare stânga sau dreapta sau când vei apăsa butonul de avarii.
 8. Probleme la senzorul de lumina – martorul de bord indică o problemă care trebuie reparată cât mai repede.
 9. Modul de iarna – martorul iernii se aprinde atunci când temperatura de afară scade sub valoarea de 6 grade Celsius.
 10. Indicator pentru informatiile computerului de bord
 11. Bujii/Avertizare preincalzire diesel – acest martor de bord indică o problemă semnalată la bujii. De cele mai multe ori, releul de preîncălzire a bujiilor s-a defectat. Acest martor de bord este prezent doar la mașinile cu motoare diesel.
 12. Avertizare de temperaturi scăzute – martorul se activează atunci când temperaturile de afară scad până la 0 grade Celsius și avertizează șoferul cu posibilitatea apariției poleiului pe șosea.
 13. Probleme la sistemul de pornire al mașinii – aceste probleme pot fi cauze fie de imobilizator, fie de o telecomandă rămasă fără baterie. Oricum ar fi, trebuie reparată cât mai repede.
 14. Cheia nu se afla în masina – martorul de bord este specific mașinilor cu pornire tip ”Keyless” și indică faptul că până când cheia nu va fi pusă în mașină, motorul acesteia nu va pornii.
 15. Bateria cheii este slabă – acest martor de bord este prezent la modele mai noi ale mașinilor și anunță că nivelul bateriei cheii este scăzut.
 16. Avertizare cu privire la distanța fata de un alt vehicul – acest martor de bord îți recomandă să reduci distanța și se activează atunci când tu ești foarte aproape de mașina din față.
 17. Apasă pedala de ambreiaj – martorul de bord te avertizează cu privire la faptul că trebuie să apeși pedala de ambreiaj pentru a porni motorul.
 18. Apasă pedala de frana – este specific mașinilor automate și solicită apăsarea pedalei de frână.
 19. Volan blocat – este martorul de bord care te anunță că sistemul antifurt este în funcțiune și volanul este blocat.
 20. Faza lunga pornita – se aprinde atunci când faza lungă este pornită.
 21. Presiune scazuta in pneuri – este un indicator al sistemului TPMS și te anunță când unul sau mai multe pneuri au presiunea scăzută.
 22. Lumini de intalnire sau pozitii aprinse – te avertizează cu privire la statusul luminilor de întâlnire sau pozițiilor.
 23. Bec ars – este un martor de bord care te avertizează că unul dintre becurile mașinii s-a ars. Problemele indicate de el trebuie verificate manual, pentru că nu se specifică care bec este ars.
 24. Avertizare cu privire la luminile de frana
 25. Avertizare filtru de particule – te înștiințează că filtrul pe particule nu se mai află în parametrii optimi.
 26. Probleme la sistemul de tractare – în cazul în care ai un atașament prins de mașină, acest martor îți indică o problemă la nivelul luminilor lui.
 27. Probleme la suspensia pneumatica – pentru remedierea problemelor semnalate de acest martor de bord trebuie să mergi la un service specializat. Notă: nu toate mașinile au suspensie pneumatică.
 28. Avertizare privind părăsirea benzii de mers – acest martor se aprinde de fiecare dată când nu te-ai încadrat corect pe o bandă de mers.
 29. Probleme la catalizator.
 30. Centura de siguranta nu este cuplata – acest martor de bord îți reamintește că nu ți-ai pus centura de siguranță și te scapă de o amendă.
 31. Frana de parcare este cuplată – acest martor te avertizează cu privire la frâna de parcare care este cuplată pentru a-ți aduce aminte să o dezactivezi înainte de a pleca la drum.
 32. Probleme la baterie sau alternator – acest martor pornește de fiecare dată când pornește și mașina, dar dacă nu se stinge după câteva secunde atunci înseamnă că este o problemă cu bateria sau alternatorul.
 33. Sistem de asistenta la parcare pornit.
 34. Anunța că este necesar sa efectuati o vizita la service – trebuie să mergi la servici fie să faci o revizie, fie pentru a verifica o problemă.
 35. Faruri adaptive – acest martor de bord se poate aprinde din motive variate, însă cea mai întâlnită problemă este murdăria pe senzorul de faruri adaptive.
 36. Controlul inclinarii farurilor
 37. Avertizare privind eleronul – ignorarea acestui martor afectează aerodinamica autoturismului.
 38. Avertizare cu privire la plafonul decapotabil – este specific mașinilor decapotabile și semnalează o problemă la plafon. Cel mai indicat lucru este să faci o vizită la service.
 39. Probleme la airbag-uri – acest martor arată că airbag-ul este dezactivat sau funcționează cu anumite probleme.
 40. Frana de mana cuplată – acest semnal îți reamintește că ai frâna de mână cuplată, informație ce îți va fi utilă pentru că va trebui să o dezactivezi înainte de a pleca.
 41. Apă în filtrul de combustibil – martorul de bord indică o problemă extrem de serioasă și trebuie să elimini apa din filtru.
 42. Airbag dezactivat – indică dezactivarea voită a airbag-ului.
 43. Problema mecanica.
 44. Indicator faza scurta.
 45. Filtrul de aer necesita inlocuirea.
 46. Mod Eco activat.
 47. Sistem de asistență la coborârea pantelor – indică funcționarea sistemului de pantă asistată.
 48. Probleme la temperatura motorului – atunci când se aprinde acest martor este cazul să oprești mașina pentru că motorul are o temperatură prea mare.
 49. Avertizare privind ABS-ul – când se aprinde acest martor este posibil să existe o problemă la sistemul de frânare al mașinii. În acest caz trebuie să mergi la un service în mod obligatoriu.
 50. Avertizare filtru de carburant.
 51. Portiera deschisa – martorul indică că una sau mai multe portiere sunt deschise în timp ce motorul mașinii este pornit.
 52. Capota deschisa – acest martor arată capota mașinii care nu este închisă în mod corespunzător.
 53. Nivel scăzut al combustibilului din rezervor – când acest martor este aprins înseamnă că rezervorul mașinii mai are combustibil suficient pentru a parcurge 50 – 100 km. Trebuie să alimentezi!
 54. Probleme la cutia de viteze automata.
 55. Limitator de viteza activat.
 56. Probleme la amortizoare.
 57. Presiune scăzută a uleiului – acest martor de bord se activează atunci când uleiul de motor are un nivel prea scăzut sau poate indica, de asemenea, o problemă la temperatura sau presiunea acestuia.
 58. Degivrare parbriz – atunci când sistemul de degivrare a parbrizului este activat și martorul va rămâne funcțional.
 59. Portbagaj deschis – acest martor indică portbagajul deschis sau nu este închis așa cum trebuie.
 60. Sistem de control al stabilitatii oprit.
 61. Senzor de ploaie – martorul arată o problemă la nivelul senzorului de ploaie, care trebuie să fie reparat sau înlocuit.
 62. Probleme la motor sau la emisii – acesta este cel mai urât martor al fiecărui șofer. El indică una sau mai multe probleme care își găsesc rezolvarea la mecanic.
 63. Degivrare lunetă – atunci când sistemul de degivrare al lunetei este activat și martorul va rămâne funcțional.
 64. Modul automat pentru stergatoarele de parbriz activat – acest martor este activ atâta timp cât și stergatoarele sunt activate.

Cu siguranță acest articol îți va fi util așa că ai grijă unde salvezi linkul, astfel încât să-ți fie cât mai la îndemână! De asemenea, îți recomandăm să citești informații ce țin de felul cum se calculeaza rca sau impozit auto 2021.

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

15 Comments

Alexia3191 · februarie 13, 2024 at 4:49 am

Элвис Пресли, безусловно, один из наиболее влиятельных музыкантов в истории. Родившийся в 1935 году, он стал иконой рок-н-ролла благодаря своему харизматичному стилю и неповторимому голосу. Его лучшие песни, такие как „Can’t Help Falling in Love”, „Suspicious Minds” и „Jailhouse Rock”, стали классикой жанра и продолжают восхищать поклонников по всему миру. Пресли также известен своими выдающимися выступлениями и актёрским талантом, что сделало его легендой не только в музыке, но и в кинематографе. Его наследие остается живым и вдохновляет новые поколения артистов. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

dobry sklep · martie 10, 2024 at 12:22 am

Wow, wonderful blog format! How lengthy have you ever
been running a blog for? you make running a blog glance easy.
The full look of your website is fantastic, let alone the content!
You can see similar here sklep online

e-commerce · martie 14, 2024 at 2:36 pm

Excellent goods from you, man. I have understand your stuff
previous to and you are just too fantastic.
I really like what you have acquired here, certainly like
what you’re stating and the way in which you say it.
You make it entertaining and you still take care of to keep it wise.

I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous site.
I saw similar here: Dobry sklep

dobry sklep · martie 14, 2024 at 6:08 pm

Pretty! This has been an extremely wonderful post. Many thanks for providing this information. I saw similar here: Sklep

najlepszy sklep · martie 17, 2024 at 11:35 am

After looking into a handful of the blog articles on your web page, I honestly like your
technique of blogging. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.

Please check out my web site too and tell me what you think.

I saw similar here: Sklep online

sklep internetowy · martie 17, 2024 at 12:29 pm

This is very attention-grabbing, You’re a very professional blogger.
I have joined your feed and stay up for in search of extra of
your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks
I saw similar here: Najlepszy sklep

najlepszy sklep · martie 17, 2024 at 12:59 pm

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
add to my blog that automatically tweet my newest twitter
updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
Please let me know if you run into anything. I truly
enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
I saw similar here: Sklep internetowy

sklep internetowy · martie 22, 2024 at 9:03 am

What i don’t realize is in truth how you are no longer really a lot more well-preferred than you may be now.
You’re very intelligent. You recognize thus significantly on the subject of this subject, made me
individually believe it from a lot of various angles.

Its like women and men are not fascinated except it is something to accomplish
with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. All the time handle it up!
I saw similar here: Ecommerce

sklep online · martie 24, 2024 at 3:05 pm

Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
seeing very good results. If you know of any please share.
Thank you! You can read similar article here: Najlepszy sklep

Analytical & Research Agency · martie 24, 2024 at 11:06 pm

It’s very interesting! If you need help, look here: ARA Agency

sklep online · martie 29, 2024 at 2:43 am

Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine
Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
If you know of any please share. Kudos! You
can read similar blog here: Najlepszy sklep

dobry sklep · martie 29, 2024 at 6:54 pm

Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
seeing very good gains. If you know of any please share.
Appreciate it! You can read similar article here: Sklep

Scrapebox List · aprilie 4, 2024 at 12:37 am

Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search
Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted
keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share.
Many thanks! You can read similar blog here: Backlink Building

Auto Approve List · aprilie 4, 2024 at 7:20 pm

Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not
seeing very good success. If you know of any please
share. Many thanks! I saw similar article here: GSA Verified List

sklep online · aprilie 15, 2024 at 11:21 pm

Wow, wonderful weblog structure! How long have you ever been blogging
for? you make blogging glance easy. The total glance of your website is wonderful,
as smartly as the content material! You can see similar
here dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum