dauna auto

Probabil că ai auzit deja despre posibilitatea de a primi o masina la schimb în cazul unui accident auto! Dacă nu, astăzi îți vom spune care sunt pașii și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de acest serviciu.

Accidentele produse pe șoselele României țin topurile țărilor din Europa, iar motivele sunt cât mai diverse: de la infrastructura slabă a drumurilor până la neatenția și lipsa de experiență a șoferilor.

În calitate de șofer, atunci când te urci la volan îți asumi chiar și riscul unui accident, chiar dacă nu ești tu vinovatul. Din acest motiv, dar și pentru a fi în legalitate trebuie să ai toate taxele și obligațiile plătite la zi. Astăzi vom vorbi despre ce este RCA, cum se calculeaza RCA și vei afla ce trebuie să faci pentru a beneficia de serviciul pus la dispoziție de Mașina Înlocuire Daună.

Dauna Auto

dauna auto

Dauna auto reprezintă gradul de uzură a unei mașini în urma implicării într-un accident rutier. Astfel, există cazuri în care mașinile sunt foarte avariate, nu mai pornesc și nu mai pot circula în siguranță pe drum, iar aici dauna auto este totală. Dauna Auto Totala înseamnă că mașina nu mai poate fi reparată, pentru că a fost afectată structura ei de siguranță, sau reparația costă mai mult decât valoarea asigurata a mașinii. De asemenea, există și cazuri în care structura de siguranță nu a fost afectată, iar proprietarii își asumă reparația, în ciuda faptului că poate fi costisitoare.
Așadar, termenul de daună auto totală se referă la o valoare a despăgubirii auto care depășește 75% din valoarea de piață a mașinii. Procedura se aplică atât pentru mașinile asigurate CASCO, cât și pentru cele asigurate RCA. Pagubele sunt constate de către un specialist în domeniu.

Calcularea daunei auto

În cazul în care alegi ca mașina ta să fie reparată, atunci vei primi contravaloarea acesteia de la data producerii accidentului. Un lucru extrem de important de menționat este că mașina trebuie reparata la un service autorizat, altfel nu va putea primi avizele necesare pentru a putea circula din nou.

Pentru situațiile în care nu vrei să repari mașina, vei primi diferența calculată între valoarea vehiculului la data producerii accidentului și valoarea epavei mașinii. De regulă, indicele se află cuprins între 0,1% și 25% din valoarea respectivă.

Cu siguranță, există temerea de a nu primi suficienți bani, datorită calculului epavei. Ei bine, valoarea epavei se stabilește după ce valoarea mașinii la momentul producerii accidentului a fost stabilită. Aceasta sumă diferă față de valoarea mașinii de la data emiterii poliței de asigurare, astfel calculându-se suma asigurată, crescând gradul de uzură al mașinii.

Valoarea epavei este stabilită de o echipă specializată, care ține cont de mai multe criterii, precum posibilitatea de a salva anumite părți funcționale. Valoarea epavei este cuprinsa intre 0,1 și 25% din valoarea mașinii la data accidentului.

Acum că am stabilit toate lucrurile legate de dauna auto, hai să vedem ce trebuie să faci în cazul producerii unui accident.

Dauna Auto acoperită de RCA

dauna auto

În cazul în care ai fost implicat într-un accident, iar tu reprezinți partea vătămată, uite ce trebuie să faci:

 • Solicită celuilalt participant la trafic, șoferul vinovat de producerea accidentului o copie după polița RCA
 • Mare atenție pentru că nu trebuie să părăsești locul accidentului fără copia de pe poliția RCA și fără datele lui de contact.
 • Ia legătura cu asiguratorul sau emitentul politei RCA
 • Prezinta-te la sediul asiguratorului sau trimite prin email procesul-verbal de constatare emis de poliție sau, dupa caz, formularul Constatare Amiabilă.

De asemenea, asiguratorul are dreptul să facă investigații cu privire la accident înainte de a oferi despăgubirile. În cazul în care observi nereguli sau perioada de investigații durează prea mult, te poți adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau instanțelor de judecată.

Dauna Auto acoperita de CASCO

Dacă ai fost implicat într-un accident produs din vina ta sau mașina ta a suferit o avarie, pașii pe care trebuie să-I urmezi sunt următorii:

 • Anunță asiguratorul în cel mai scurt timp posibil. Acordă atenție termenelor limită pentru comunicarea oficială.
 • Oferă cât mai multe detalii privind circumstanțele în care s-a produs evenimentul și prezintă fotografii, dacă ai.
 • Anunță reprezentanța auto unde vrei să faci reparațiile.
 • Punctul de constatare îl poți alege tu, însă, înainte de a o face, verifică dacă punctul pentru care optezi se află pe lista agreată de asigurător.
 • După ce dosarul a fost aprobat, reîntregește polița CASCO.

Cum poți obține o masina de schimb

dauna auto

Legea RCA, reglementată prin Norma 20/2017, articolul 25 prevede ca în cazul unui accident, persoana care este partea păgubită, poate primi, gratuit, o masina atâta timp cât mașina implicată în accident se află în service. Costurile vor fi suportate de asigurarea RCA a celui vinovat.

Mașina este asemănătoare mașinii avariate și se poate obține de la o firma de închirieri auto, precum Mașina Înlocuire Daună. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-I urmezi:

 • Contactează fie pe site, fie la numărul de telefon disponibil, compania care se ocupă de închirieri mașini.
 • Asigură-te că ai la îndemână următoarele acte pentru a demara procesul:
 • Nota de constatare
 • Devizul de reparație
 • Copie după certificatul de înmatriculare
 • Copie după carte de identitate
 • Copie după permisul de conducere
 • Aprobarea dosarului are loc imediat ce compania primește dosarul cu documentele solicitate.
 • După aprobare, urmează livrarea mașinii de înlocuire în locul și la ora stabilite de comun acord.

Practic, procesul de aplicare și obținere a unei mașini de schimb este unul rapid șii extreme de sigur. Salvează în telefon numărul de la Mașina Înlocuire Daună pentru că nu vei știi niciodată când vei avea nevoie de el.

Drumuri bune!

Categories: Consultanta

2 Comments

Alfredo3677 · februarie 13, 2024 at 4:46 am

The Beatles – легендарная британская рок-группа, сформированная в 1960 году в Ливерпуле. Их музыка стала символом эпохи и оказала огромное влияние на мировую культуру. Среди их лучших песен: „Hey Jude”, „Let It Be”, „Yesterday”, „Come Together”, „Here Comes the Sun”, „A Day in the Life”, „Something”, „Eleanor Rigby” и многие другие. Их творчество отличается мелодичностью, глубиной текстов и экспериментами в звуке, что сделало их одной из самых влиятельных групп в истории музыки. Музыка 2024 года слушать онлайн и скачать бесплатно mp3.

najlepszy sklep · aprilie 15, 2024 at 10:06 pm

Wow, superb weblog format! How lengthy have you been blogging for?
you make running a blog look easy. The full look of your
web site is wonderful, as smartly as the content!
You can see similar here ecommerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuna acum